FORGOT YOUR DETAILS?

INFORMACIJSKI PORTAL ZA TRGOVANJE Z BINARMIMI OPCIJAMI IN CFD-ji

Seznanite se z osnovami trgovanja, sistemi, strategijami, brokerji in ostalimi uporabnimi nasveti za profitabilno trgovanje.

TEHNIČNA ANALIZA FINANČNIH IN BORZNIH GRAFOV

Tehnična analiza grafa s pomočjo tehničnih indikatorjev omogoča predvidevanje gibanja vrednosti sredstva s katerim trgujemo. Gre za najbolj razširjen način manualnega trgovanja.

Pri trgovanju s tehnično analizo je možno uporabljati vrsto različnih sistemov.

Osnove razumevanja grafov in uporabe tehničnih indikatorjev so predstavljene v videih spodaj.

KAKO TRGOVATI S TEHNIČNO ANALIZO?

Za analizo grafov in uporabo indikatorjev, s pomočjo katerih predvidevamo gibanje grafa, je na prvem mestu potrebno imeti nameščen t.i. 'charting software', oziroma program, ki spremlja gibanje tržnih grafov v živo. Na spletu obstaja kar nekaj brezplačnih servisov z grafi za tehnično analizo, ki že vsebujejo najbolj pogoste standardne in tudi specializirane indikatorje. Med klasične priljubljene programe spada Metatrader4, zadnja leta pa je eden izmed najpopularnejših celovitih spletnih servisov  TradingView, zato na tem mestu ne navajamo drugih virov.

 

Brezplačni on-line grafi in programi za tehnično analizo:

  • TRADINGVIEW.COM (ON-LINE GRAFI) - Finančni pari, delnice, indeksi, surovine.
  • METATRADER4.COM - Brezplačen prenos programa METATRADER 4 (MT4) - Finančni pari

1. Osnove Trgovanja s Tehnično Analizo Grafa

Za trgovanje s pomočjo tehnične analize grafa, se je za začetek potrebno naučiti uporabe nekaterih osnovnih indikatorjev. Za marsikoga, ki se z grafi srečuje prvič, zadeva izgleda zapletena, ko pa enkrat razumemo osnove, postane branje grafa dokaj enostavno. Že osnovni indikatorji omogočajo vrsto strategij za profitabilno trgovanje. Za začetno pomoč pri učenju tehnične analize, si oglejte spodnje videe, ki po vrstnem redu predstavijo nekaj osnovnih indikatorjev in možnosti uporabe le-teh.

Osnove Trgovanja s Tehnično Analizo Grafa - VIDEO

2. Tehnična Analiza - Support, Resistance in Trend Linije

Linije podpore (support) in upora (resistance) so temelj za razumevanje vzorcev po katerih se gibljejo finančni in borzni grafi. Vsi trgovci, ki pri svojem trgovanju uporabljajo tehnično analizo, upoštevajo support in resistance linije in prav zaradi tega so te linije eden izmed najmočnejših indikatorjev s pomočjo katerih je možno predvidevati kratkoročne in dolgoročne obrate trenda. Trend linije imajo isto funkcijo kot S/R linije, le da jih na grafu izrisujemo nekoliko drugače.

Tehnična Analiza - Support, Resistance in Trend Linije - VIDEO

3. Tehnična Analiza - Stochastic in RSI

Stochastic in RSI sta indikatorja, ki prikazujeta relativne stopnje upora in podpore. Gre za izjemno uporabna indikatorja, ki veljata tudi za zelo priljubljena med trgovci ki se ukvarjajo s tehnično analizo. Vsekakor pa je za boljše rezultate potrebno ta dva indikatorja kombinirati tudi z drugimi indikatorji, ki prikazujeta absolutne stopnje upora in podpore (npr. S/R linije ali Fibonacci).

Tehnična Analiza - Stochastic in RSI - VIDEO

4. Tehnična Analiza - Fibonacci Indikator

Fibonacci je odličen indikator, ki nam pomaga predvideti nivoje, na katerih lahko pride do kratkoročnih ali dolgoročnih obratov v trendu. Indikator na graf izrisujemo ročno, stopnje, ki jih pri tem dobimo pa stopijo v veljavo pri napovedi prihodnjih gibanj. Fibonacci je izjemno orodje, ki pa ga velja uporabljati skupaj z relativnimi merilniki, kot na primer prej predstavljena Stochastic in RSI.

Tehnična Analiza - Fibonacci Indikator - VIDEO

5. Tehnična Analiza - ADX in DMI

ADX in DMI sta indikatorja, ki nam prikazujeta moč določenega trenda. Če je trend močan, se je dobro izogibati vstopom v trejde proti smeri obstoječega trenda. Če pa ADX kaže nizko stopnjo, lahko uporabimo strategije, kjer predvidevamo kratkoročne obrate ob preboju relativnih ali absolutnih S/R stopenj.

Tehnična Analiza - ADX in DMI - VIDEO

6. Tehnična Analiza - EMA

Exponential Moving Average (EMA) je indikator, ki prikazuje sredinsko vrednost grafa v določenem časovnem obdobju. Indikator je uporaben za določanje smeri trenda, kot tudi za določanje stopnje kjer lahko pride do kratkoročnih ali dolgoročnih obratov.

Tehnična Analiza - EMA - VIDEO

TOP